Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Οι χαμένες ισορροπίες ενός μεγάλου αθλητή


Εκτύπωση

Bjorn Borg

Μπιορν Μποργκ : Η πολυτάραχη ζωή του θρυλικού τενίστα, που έχει αφήσει αναπάντητα ερωτήματα μετά την απόσυρσή του

Aνοιξη του 1981. Ο Μπιορν Μποργκ επικρατεί του Ιβάν Λεντλ στον τελικό του Ρολάν Γκαρός. Ωστόσο, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του ίδιου έτους, ο Τζον Μακ Eνρό θα τον νικήσει στον τελικό του Γουίμπλεντον και του Αμερικανικού Oπεν αντίστοιχα. Δύο ήττες που σε καμία περίπτωση δεν προϊδεάζουν την παγκόσμια τενιστική κοινότητα για το τι θα ακολουθούσε.


Το 1982, ο Σουηδός σταρ του αθλητισμού αποφασίζει να παίξει μόλις σε ένα τουρνουά. Στο αγαπημένο του Μόντε Κάρλο χάνει στον προημιτελικό γύρο από τον σαφώς κατώτερό του Γιανίκ Νοά. Ο κόσμος αρχίζει να ψάχνει τι συμβαίνει με τον κάτοχο ένδεκα τίτλων σε γκραν σλαμ. Το μυστήριο το λύνει ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τον Ιανουάριο του 1983, ανακοινώνοντας την οριστική του απόφαση να κρεμάσει τη ρακέτα του σε ηλικία μόλις 26 ετών. Μία είδηση που κάνει αμέσως τον γύρο του κόσμου. Aπαντες προσπαθούν να βρουν εξήγηση σε αυτήν την εξέλιξη.

Αμέτρητα σενάρια αρχίζουν να κυκλοφορούν. Ενα από αυτά θέλει τον τενίστα με το «παγωμένο» αίμα στις φλέβες του (χαρακτηρισμός που του είχε αποδοθεί λόγω της παροιμιώδους ψυχραιμίας του) να μην αντέχει στην ιδέα πως δεν θα είναι πλέον ο κυρίαρχος του τένις. Οι ήττες από τον Μακ Ενρό σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη το 1981 ενδεχομένως να του κόστισαν ακριβά. Υπήρχε και μία άλλη εκδοχή: δεν άντεχε άλλο διαιτητικά σφάλματα εις βάρος του. Μάλλον τα παραπάνω φαντάζουν φθηνές δικαιολογίες. Πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι το σενάριο που τον ήθελε να αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα με τη μέση του.

Ο μύθος του Μποργκ γιγαντωνόταν... Και ξαφνικά, άρχισε να ξεφτίζει το χρυσό περιτύλιγμα αυτού του τεράστιου αθλητή. Η μείωση στο ελάχιστο των δημοσίων εμφανίσεών του προκάλεσε άλλα σχόλια. Ουδείς μπόρεσε να το αποδείξει. Ομως, πολλοί υποστήριξαν πως είχε εθιστεί σε ναρκωτικές ουσίες. Και επιπλέον, αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία τον οδήγησαν σε απόπειρα αυτοκτονίας το 1989 στο Μιλάνο.

Ποτέ δεν κατάφερε να βρει ισορροπία στην προσωπική του ζωή. Αυτός ο αθλητής που εντός κορτ ήταν τόσο ψύχραιμος, ελέγχοντας στον απόλυτο βαθμό τα νεύρα του, μακριά απ’ τα γήπεδα ήταν άλλος άνθρωπος. Οι γάμοι του με τη Ρουμάνα τενίστρια Μαριάνα Σιμονέσκου και την Ιταλίδα ροκ τραγουδίστρια Λορεντάνα Μπερτέ διαλύθηκαν, δίχως να μπορέσει να γίνει πατέρας.

Το πάθος του για τις ωραίες γυναίκες δεν το έκρυψε ποτέ: «Μου αρέσουν οι εντυπωσιακές γυναίκες, αλλά ώς εκεί. Τώρα, αν με κατηγορούν επειδή συμμετέχω κατά καιρούς ως κριτής σε διαγωνισμούς ομορφιάς, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα», είχε πει τη δεκαετία του ’80. Αν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα οι πληροφορίες και για συχνές επισκέψεις του σε οίκους ανοχής, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Παρεμπιπτόντως, γυναίκες οι οποίες συναναστράφηκαν μαζί του έκαναν κι εκείνες απόπειρες αυτοκτονίας.

Oταν κρέμασε τη ρακέτα του, εγκαταστάθηκε στο Μόντε Κάρλο, όπου διηύθυνε μία σειρά εταιρειών. Ανάμεσά τους ήταν και μία εταιρεία ρούχων που έφερε το όνομά του. Μόνο που στην πράξη αποδείχθηκε πως δεν μπόρεσε να μάθει καλά τον κόσμο των επιχειρήσεων. Eτσι, οδηγήθηκε στη χρεοκοπία.

Το 2006 αναγκάστηκε να αναθέσει στον λονδρέζικο οίκο πλειστηριασμών Bonhams να βγάλει σε δημοπρασία τα πέντε τρόπαιά του απ’ το Γουίμπλεντον.

Ηταν μία πολύ δύσκολη απόφαση. Αλλά είχε ανάγκη 500.000 ευρώ. Τόσα υπολόγιζε να βγάλει από τον πλειστηριασμό, όπου θα πωλούσε και τις ιστορικές ξύλινες ρακέτες του, Donnay. «Από ρακέτες, άλλο τίποτα: θα μπορούσα να πουλήσω κι άλλες, αλλά, δυστυχώς, μου τις είχε σπάσει στο κεφάλι η Λορεντάνα», είχε πει ο Μποργκ για την Μπερτέ, την Ιταλίδα τραγουδίστρια με την οποία έζησε έναν έντονο, γεμάτο καταχρήσεις, γάμο. Τελικώς, με τη βοήθεια του φίλου του Τζον Μακ Ενρό κατάφερε να πάρει πίσω τα πολύτιμα τρόπαιά του. Σήμερα, φαίνεται πως έχει ηρεμήσει η ζωή του Μπιορν Μποργκ. Ωστόσο, ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για την επόμενη ημέρα τέτοιων προσωπικοτήτων.

Απ’ το γκαράζ του σπιτιού του, στην κορυφή του κόσμου

Ποτέ δεν θα μάθουμε τι θα μπορούσε να είχε πετύχει ο Μπιορν Μποργκ, αν δεν εγκατέλειπε το επαγγελματικό τένις σε ηλικία μόλις 26 ετών. Η απόφασή του προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που προσπάθησαν να του αλλάξουν μυαλά. Ενας απ’ αυτούς ήταν ο μεγάλος του αντίπαλος στα κορτ, αλλά σπουδαίος φίλος έξω απ’ αυτά, ο Τζον Μακ Ενρό: «Οταν το έμαθα, βγήκα από τα ρούχα μου. Προσπάθησα να τον ταρακουνήσω, να τον κάνω να σκεφθεί θετικά, αλλά αυτός ήταν αποφασισμένος. Ειλικρινά, λυπήθηκα πολύ, γιατί ήταν μεγάλος τενίστας».

Ο Μποργκ ανακάλυψε το τένις σε ηλικία 6 ετών. Μία ημέρα ο πατέρας του γύρισε στο σπίτι έχοντας ως έπαθλο από ένα τουρνουά πιγκ πογκ, μία ρακέτα του τένις, την οποία του την έκανε δώρο. Ο πιτσιρικάς την κράτησε στα χέρια του, πήγε στο γκαράζ του σπιτιού του στο Σοντερτάλιε και άρχισε να κτυπάει την μπάλα στον τοίχο. Μέρα με την ημέρα ανακάλυπτε μόνος του το τένις. Ναι, ήταν αυτοδίδακτος. Γι’ αυτό κι έμαθε να κτυπάει το μπάκχαντ με τα δύο χέρια. Εως τότε το μπάκχαντ γινόταν με το ένα χέρι. Ο καθηγητής του στο σχολείο ο οποίος ήταν και προπονητής στο τένις, τον ενέταξε στην ομάδα που είχε δημιουργήσει με άλλους πολλά υποσχόμενους πιτσιρικάδες. Πλέον, το νερό είχε μπει στο αυλάκι...

Απ’ το γκαράζ του σπιτιού του θα φθάσει στην κορυφή του κόσμου. Μια λεπτομέρεια:φορώντας κορδέλα στα μαλλιά, λάνσαρε νέα μόδα! Για την ακρίβεια, βρέθηκε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης για συνολικά 109 εβδομάδες, ανάμεσα στο 1977 και 1981. Απ’ τα τέσσερα γκραν σλαμ πήρε τα δύο. Ηταν έξι φορές νικητής στο Ρολάν Γκαρός (1974, ’75, ’78, ’79, ’80 και ’81) και πέντε συνεχόμενες στο Γουίμπλεντον (1976-80). Επιπλέον, έφθασε τέσσερις φορές στον τελικό του αμερικανικού Οπεν. Ομως, δεν κατάφερε ποτέ να το κατακτήσει, αφού δύο φορές (το 1976 και το 1978) ηττήθηκε απ’ τον Τζίμι Κόνορς και άλλες δύο (1980 και 1981) απ’ τον Τζον Μακ Ενρό. Οσο για το αυστραλιανό Οπεν; Αγωνίστηκε εκεί μόλις μία φορά. Προτιμούσε τον Ιανουάριο, διάστημα κατά το οποίο διεξάγεται το πρώτο γκραν σλαμ κάθε έτους, να πηγαίνει... διακοπές!

Αναμφίβολα, μερίδιο στην επιτυχία ενός εκ των κορυφαίων τενιστών όλων των εποχών, ανήκει στον προπονητή του, Λέναρτ Μπέργκελιν. Βεβαίως, πάνω απ’ όλα θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο ίδιος ο Μποργκ ήταν υπόδειγμα αθλητή στις πολύωρες (έως και επτά ώρες) καθημερινές προπονήσεις.

Το 1972, σε ηλικία 15 ετών, έγινε ο νεαρότερος τενίστας που αγωνίστηκε στο Ντέιβις Καπ (είναι το παγκόσμιο κύπελλο Εθνικών ομάδων στο τένις). Την ίδια χρονιά κατέκτησε τον τίτλο του Γουίμπλεντον στα τζούνιορς. Το 1974 πήρε το πρώτο του μεγάλο τουρνουά, το ιταλικό όπεν. Δύο εβδομάδες αργότερα, νικώντας τον Ισπανό, Μανουέλ Οράντες με 3-2 σετ στον τελικό του Ρολάν Γκαρός, έγινε ο νεότερος τενίστας που κυριάρχησε στο παρισινό Οπεν. Ενα ρεκόρ το οποίο κατέρριψε ένας άλλος Σουηδός, ο Ματς Βιλάντερ το 1982 και εν συνεχεία ο Αμερικανός, Μάικλ Τσανγκ το 1989. Ακόμη, ο Μπιορν Μποργκ κατέχει ένα εκπληκτικό ρεκόρ: δεν έχασε κανέναν αγώνα στο Ντέιβις Καπ. Σε 33 αγώνες σημείωσε 33 νίκες! Οι ειδικοί του αθλήματος υποστηρίζουν πως πολύ δύσκολα θα «σπάσει» το ρεκόρ αυτό.

Ο αγώνας του που έμεινε στην ιστορία ως ένας απ’ τους καλύτερους όλων των εποχών στην ιστορία του τένις, ήταν με αντίπαλο τον Τζον Μακ Ενρό στον τελικό του Γουίμπλεντον το 1980. Ο αγώνας οδηγήθηκε σε 5ο σετ. Εκεί, ο Μποργκ με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, καθώς και με 19 άσους, επικράτησε του Αμερικανού μετά από 3 ώρες και 54 λεπτά. Ενα αξέχαστο παιχνίδι που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν και οι Ελληνες φίλαθλοι μέσω της κρατικής τηλεόρασης. «Κουράστηκα πολύ», θα πει ο Μακ Ενρό μετά το «φινάλε» της συγκλονιστικής παράστασης. Απ’ την πλευρά του, ο Σουηδός θα δηλώσει: «Μερικές φορές, νομίζω ότι είμαι Σούπερμαν! Δεν αστόχησα ούτε σε ένα κτύπημα. Αλλωστε, πώς θα μπορούσα...». Αλλά ο Μακ Ενρό θα αναφέρει την τελευταία λέξη: «Κανένας δεν μπορεί να νικάει πάντα. Κάποτε, θα έρθει η στιγμή που θα χάσει και ο Μποργκ, και σκοπεύω να είμαι εκεί!». Ούτε προφήτης να ήταν. Ενα χρόνο μετά θα τον νικήσει στην τελευταία επίσκεψη του Μποργκ στο Γουίμπλεντον ως αθλητή.

Δημοσιεύτηκε στο Σαββατιάτικο φύλλο της Καθημερινής - 09/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου