Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Σέρβιρε με σιγουριά!


Image Το σερβίς είναι το πιο σημαντικό χτύπημα στο τένις αλλά για διάφορους λόγους, παίκτες όλων των επιπέδων δεν του δίνουν την απαραίτητη σημασία. Κάποιοι βιάζονται επειδή φοβούνται το διπλό σφάλμα.

Άλλοι βιάζονται απλά από συνήθεια ή επειδή είναι γενικά ανυπόμονοι από τη φύση τους και βέβαια υπάρχει και μερίδα παιχτών που βιάζεται επειδή δεν έχει κατανοήσει πλήρως την αξία του σερβίς (π.χ. ΄σερβίρω απλά για να αρχίσει ο πόντος').


Πέρα από την σωστή τεχνική, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεις το σερβίς μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο στο αποτέλεσμα όλου του αγώνα. Αν την ώρα που ετοιμάζεσαι να σερβίρεις το σώμα σου δεν είναι σε τέλεια ισορροπία ή σκέφτεσαι ακόμα τον προηγούμενο πόντο τότε υπάρχουν (μεγάλα) περιθώρια βελτίωσεις.

Ο προπονητής-θρύλος του τένις Κεν Ντε Χαρτ, ο πρώην παίχτης και πρώην προπονητής - των Άντι Μάρει και Άντρε Άγκασι - Μπραντ Γκίλμπερτ όπως επίσης και όλοι οι ψυχολόγοι του τένις συμφωνούν ότι η εφαρμογή μιας συγκεκριμένης ρουτίνας (routine ή ritual στα αγγλικά) σου δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ηρεμία πριν σερβίρεις και σταδιακά βελτιώνει την σταθερότητα/ποιότητα όχι μόνο του σερβίς αλλά και των υπόλοιπων σου χτυπημάτων.

Πολλοί παίχτες θεωρούν ότι 'ρουτίνα σερβίς' είναι το σκάσιμο της μπάλας 3 ή 4 φορές τη στιγμή που είμαστε στην βασική γραμμή. Αυτό όμως αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος μιας ολοκληρωμένης ρουτίνας.

Ας δούμε λοιπόν ένα-ένα τα συστατικά ενός καλού σερβίς.

Βήμα 0 (μηδέν)
Ο προηγούμενος πόντος έχει μόλις τελειώσει και ας υποθέσουμε ότι τον έχεις χάσει. Έχεις (πολλά) νεύρα και αυτό το δείχνεις φωνάζοντας και ίσως σπάζοντας μία ή δύο ρακέτες αν η οικονομική κρίση δε σε έχει αγγίξει για τα καλά! Τα συναισθήματα και οι ενέργειες σου είναι απόλυτα φυσιολογικές όπως άλλωστε αποδεικνύουν τα χιλιάδες βιντεάκια στο YouTube όπως αυτό με τον Ρότζερ Φέντερερ.

Βήμα 1

Η προηγούμενη φάση πέρασε. Εκτονώθηκες με τον τρόπο που εσύ θεωρείς κατάλληλο και τώρα είσαι έτοιμος να γυρίσεις σελίδα γιατί το ματς έχει πολύ δρόμο ακόμα. Οι καλοί παίχτες έχουν μάθει να αφήνουν γρήγορα πίσω τους τις κακές στιγμές και να εστιάζουν την προσοχή τους στον επόμενο πόντο.

Πριν ακόμα φτάσεις στην βασική γραμμή για να σερβίρεις παίρνεις μια βαθιά αναπνοή (περισσότερα για την αξία της βαθιάς αναπνοής διάβασε το προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο 'Το πιο δυνατό όπλο') και επιλέγεις το στόχο σου - κέντρο, σώμα ή διάδρομο - με αποφασιστικότητa. Σημαντικό: μην αλλάξεις γνώμη πιο μετά!

Βήμα 2
Είσαι στην βασική γραμμή. Χτύπα την μπάλα στο έδαφος αρκετές φορές για να γίνει ο στόχος σου ακόμα πιο ξεκάθαρος και να ηρεμήσεις τους ώμους και το χέρι του σερβίς. Έχουμε δει τον Νόβακ Τζόκοβιτς να χτυπαέι την μπάλα στο έδαφος ακόμα και 20 φορές(!) ακριβώς για αυτό τον λόγο.

Βήμα 3
Κάνε μια σύντομη παύση για να σιγουρευτείς ότι ο αντίπαλος σου είναι έτοιμος να απαντήσει το σερβίς σου. Αν όχι, άρχισε ξανά από το βήμα 1.

Βήμα 4
Αρχισε την κίνηση του σερβίς κοιτάζοντας παράλληλα το σημείο που θα πετάξεις την μπάλα. Φρόντισε το αριστερό σου χέρι (αν παίζεις με το δεξί) να είναι τεντωμένο λίγο πριν η ρακέτα ανέβει για να αγγίξει την μπάλα.

Βήμα 5
Την στιγμή που η μπάλα αγγίζει τις χορδές τα μάτια σου είναι επικεντρωμένα στο σημείο επαφής και μένουν εκεί ακόμα και όταν η μπάλα έχει φύγει από τη ρακέτα. Η κίνηση του σερβίς ολοκληρώνεται με το κατέβασμα της ρακέτας (follow through).

Βήμα 6
Με μικρά και γρήγορα βήματα μπες στη θέση ετοιμότητας για την επόμενη μπάλα αντί να κοιτάζεις το σερβίς σου να μπαίνει στο γήπεδο του αντιπάλου.


Με λίγη εξάσκηση τα βήματα που περιέγραψα πιο πάνω θα βελτιώσουν δραστικά το σερβίς σου.

Θα ήθελα πριν κλείσω να ευχαριστήσω τον Master Professional Ken DeHart για την άδεια του να χρησιμοποιήσω/μεταφράσω μέρος άρθρου με θέμα το σερβίς που πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε εξειδικευμένο περιοδικό τένις. Thank you Ken!

Χρήστος Καραγεωργιάδης - chris@tenniscoach.grΑυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

www.tenniscoach.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου